Kouzlo přepuštěného másla znaly již naše babičky a prababičky, k nám se tato technika úpravy másla pomalu opět vrací ale tentokrát pod trendovým názvem “ghee”. Copak se schovává za tímto malým trikem s máslem?
Máslo nebo ghee? Aneb 5 výhod přepuštěného másla
Naše babičky věděly všechno nejlépe a proto se k jejich praktikám vracíme i dnes. Mezi pověstnými praktikami je i přepuštěné máslo. Co to znamená přepuštěné máslo? Je to pomalu převařené a rozpuštěné klasické kravské máslo. Ghee máslo vzniká tak, že ve vroucí vodní lázni pomalu vaříme máslo a postupně se z něj vyplavují všechny bílkoviny, voda a různé příměsi až nám zbyde jen čirý tuk, který má žlutou barvu. Čím déle takto máslo vaříme, tím světlejší barvy je. Ghee máslo pochází původem z Indie a je spjato s ajurvédským léčením. V ajurvédském léčení má ty největší účinky, když se na mírném ohni vaří až neuvěřitelných 10 hodin. Pro běžnou konzumaci ale stačí vaření okolo 20 minut. V dnešní době je velice oblíbené na Středním východě, hojně se využívá třeba v Egyptě. Podstatou je, že v čirém tuku zůstávají všechny nenasycené mastné kyseliny, které jsou pro naše tělo prospěšné a nejsou žádnými aditivy zničeny.
Výhody ghee másla
- Dlouhá trvanlivost (v lednici až měsíce)
- Zdravější (obsahuje vitamíny A, E, B3 a různé minerály)
- Vhodnější ke smažení a pečení (přepaluje se při vyšších teplotách než klasické máslo)
- Jemnější chuť a lepší vůně
- Nezvyšuje ale naopak snižuje hladinu cholesterolu
- Je to superpotravina
Jak připravit ghee máslo
Kupte si kravské máslo.
Nedělejte ghee máslo z rostlinného rafinovaného tuku, nebude tak zdravé a ani chutné.Máslo, ze kterého budete dělat ghee by mělo být čerstvé a nejlépe z ekologických farem.
- V horké lázni rozpusťte pomalu máslo
- Jakmile začne máslo vařit, stáhněte oheň na minimum a nechejte lehce bublat. Dávejte si pozor, abyste máslo nespálili.
- Na povrchu se vám začne tvořit pěna a na spodku se začnou ukládat usazeniny, takto máslo vařte dokud nebude mít zlatou barvu a krásnou máslovou chuť
- Pěnu z povrchu odstraňte a přeceďte do nádobky
- Počkejte až máslo vychladne a uchovávejte ho v chladu a temnu
Foto: Pinterest.com