Špagety jsou mým oblíbeným jídlem. Nebaví mě jíst těstoviny pořád na stejný způsob, proto je potřeba experimentovat. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý.
Špagety připravíme dle návodu. Do hrnce s vařící vodou přidám kapku oleje, aby se mi špagety nespojovaly a špetku soli, následně přidám samotné špagety. Já si je před přidáním do vody v půlce zlomím, aby nebyly tak dlouhé a lépe se mi jedly.
Na omáčku budeme potřebovat:
- olej
- menší cibuli
- 1/3 pórku
- 1 mrkev
- 2 polévkové lžíce hrášku
- 2 polévkové lžíce fazolových lusků
Veškeré ingredience jsou orientační pro 1 osobu. Já většinou vařím podle oka. Proto pokud chcete více hrášku či více mrkve, není problém přidat větší množství surovin.
Připravíme si pánev, kde rozpálíme olej. Do pánve jako první přidáme nakrájenou cibulku, až zesklovatí, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a pórek. Celou směs 5 minut smažíme, pak přidáme hrášek a fazolové lusky. Celou směs smažíme dalších maximálně 5 minut. Do směsi přidáme půl hrníčku vývaru či vývaru z kostky, pepř a přikryjeme pokličkou. Necháme vařit asi 10 minut. Následně celou směs rozmixujeme a přidáme na špagety. Závěrem posypeme parmazánem a já si ještě dodám na vršek pár černých či zelených oliv.
Celá směs je bez přidané mouky a soli, což můžeme považovat za zdravější verzi špaget.
Foto: Pixabay.com – tiniiii